„Poate alergăm, mergem, ne împiedicăm sau zburăm. Dar să nu uităm niciodată scopul călătoriei sau să pierdem vreo șansă de a vedea un curcubeu. ”

Gloria Gaither

Atunci când nu avem nici un scop, cel puțin în aparenţă, pare că suntem rătăciţi într-o infinită junglă a provocărilor, suntem pierduţi într-un cotidian care ne răpeşte toată atenţia şi ne consumăm energia personală cu repeziciune. Ne simţim rătăciţi şi pierduţi.

De ce am spus, mai sus, că nu avem nici un scop … în aparenţă? Pentru că întotdeauna există un scop. Întotdeauna. Chiar dacă nu suntem pe deplin conştienţi de existenţa sa, scopul există. Facem ceea ce facem în acord cu un anumit set de credinţe, urmărind anumite tipare comportamentale, îndreptându-ne, conştient sau inconştient, către o ţinta.

Un scop, oricât de mic şi aparent lipsit de importanţă, este ca o lumină călăuzitoare care ne asigură concentrarea atenţiei, a energiei și a acţiunii într-o direcţie precisă.

Probabil ai observat deja că o zi fără un scop, propus și eventual atins, pare a fi o zi pierdută în zadar. Spre deosebire de o zi „plină” în care ţi-ai propus să faci …. şi … ai făcut! Aceste zile ne împlinesc la un nivel profund al fiinţei noastre şi ne dau o stare de încredere şi de confort.

Aceiaşi formula se aplică şi unei săptămâni, unei luni, sau unui an. Scopurile mari au nevoie de timp pentru a fi îndeplinite, fiind necesară o acţiune constantă, o adaptare a strategiei și … multa perseverenţă şi răbdare.

Însă, orice scop, oricât ar fi de mare, poate fi atins dacă este împărţit in scopuri mici care sunt duse la bun sfârşit pas cu pas.