Am avut plăcerea de a citii foarte multe materiale despre emoții și am descoperit, cu o oarecare mirare, că este folosit intensiv un anumit termen: gestionarea emoțiilor sau, în anumite situații, controlul emoțiilor. Din experiența personală, precum și din experiența persoanelor cu care am avut plăcerea să lucrez, am descoperit o chestiune foarte simplă: este aproape imposibil să controlezi emoțiile. Și chiar dacă reușești să o faci, pentru scurt timp, acest efort îți consumă o cantitate enormă de energie și te confiscă prezentului.

Pot fi emoțiile controlate? Poate voința personala sa țină sub control valul uriaș de energie ce ne străbate întreaga ființă?

Am să te rog să îți imaginezi ca te afli într-o piscina. În această piscină ești nevoit să ții, sub apă, o minge care încearcă, cu disperare, să se ridice la suprafață. Aceasta este la fel ca și o emoție care încearcă să se manifeste, o emoție pe care tu dorești să o controlezi. Sunt convins că poți face acest lucru, însă efortul depus poate fi foarte obositor. Te rog să adaugi în acest peisaj o altă minge pe care vrei să o ții sub nivelul apei. Și încă una… Ai acum trei mingii care doresc să își urmeze calea lor naturală. Vor să iasă la suprafață, să se manifeste. Efortul de a le controla este imens. Starea de stres se instalează și îți consumă, cu repeziciune, toate resursele. Și în această stare de maximă tensiune, abandonezi controlul și lași mingile să iasă la suprafață, să își urmeze calea naturală. Făcând acest lucru, brusc te relaxezi și devii disponibil pentru a te bucura de momentul prezent.

În același fel se întâmplă și cu emoțiile. Ele au nevoie de un spațiu în care sș se manifeste, să se afirme și să se joace.

În locul controlului emoțiilor îți propun o nouă viziune: Integrarea Emoțională. Adică felul în care să ne jucăm cu aceste emoții, să le înțelegem, să le acceptăm și să le permitem să fie. În acest fel conflictele, legate de control, dispar lăsând loc bucuriei de a trăi.