Probabil că ai experimentat, până acum, starea depresivă. Ştii tu … atunci când pare că totul este inutil, când nu te simţi capabil să acţionezi, când eşti excesiv de trist şi când totul pare a fi fără nici un rost. Aceste stări pot să apară deseori pe parcursul vieţii, tulburându-ne liniştea mentală şi emoţională.

Aceste stări sunt însoţite, deseori, de anticipări negative ale viitorului, de „gânduri negre”, mintea fiind centrată excesiv pe latura negativă a vieţii şi sunt potenţate de lipsa activităţii fizice. Dacă aceste stări sunt „cultivate” excesiv, ele tind să se transforme întrun modus vivendi sau, în unele situaţii, să devină patologice.

Discutând cu o serie de persoane care au trecut prin aceste stări provocatoare, am reuşit să cristalizez câteva concluzii care pot fi de un real ajutor pentru oricine trece prin acestă situație.

Ceea ce urmează este un dialog imaginar, bazat pe o serie de discuții avute cu unii dintre clienții mei. Acesta are rolul de a genera câteva idei ce pot fi un bun ajutor oricărei persoane ce trece prin starea depresivă.

 

CUM AȚI DEPĂȘIT DEPRESIA?

– Am început un proiect nou, ceva la care visam de foarte mult timp. Un proiect care mă definește și mă provoacă.

– Am început să fac sport, să merg cu câțiva prieteni să alerg în parc. În mod absolut surprinzător pentru mine, starea depresivă a dispărut în totalitate, acesta fiind înlocuită de o excelentă stare de bine.

– Mi-am schimbat dieta. Am observat ca ceea ce mănânc îmi influențează profund modul de a gândi.

– Am început, conștient, să socializez mult mai mult. Am început să întâlnesc persoane noi, să îmi fac noi prieteni și am descoperit, cu plăcere, noi experiențe și trăiri.

– M-am întors la o veche pasiune, pictura. Abandonată cu mulți ani în urmă, această pasiune, reînviată, a trezit în mine o energie fabuloasă. Bucuria și plăcerea de a picta sunt acum scopurile mele principale

Dincolo de aceste câteva idei simple se găsește un adevăr foarte profund. Depresia este doar o stare pasageră, trecătoare, stare care ne poate stimula spre a descoperii noi orizonturi, spre a ne descoperi pe noi înșine, spre a găsi noi căi de exprimare personală, pentru a fi mai buni, mai curioși, mai curajoși, mai întregi.