Cornel Gabriel Pasăre

Decizii ce îţi modelează viaţa

In fiecare moment, în fiecare minut, ora sau zi, luam nenumărate decizii, hotărâm ce să facem sau ce să nu facem, apoi acționăm sau nu acționăm în acord cu aceste decizii. Deciziile, indiferent de importanța lor, mai mici sau mai mari, ne modelează, in mod inevitabil, destinul.

De câte ori te-ai gândit ca o simplă decizie, de a face sau de a nu face, poate să declanșeze o serie de evenimente cu un caracter spectaculos. Se spune ca o simplă mișcare a aripilor unui fluture aflat într o anumită parte a Globului poate declanșa în cealaltă parte a Globului o furtună sau un Uragan. În același fel o simplă și aparent banală acțiune poate declanșa în viața noastră o serie de evenimente de o intensitate aproape dramatică. Mai mult decât atât nu numai acțiunile noastre pot declanșa astfel de evenimente dar și lipsa acțiunii. Deci, suntem responsabili, în mod egal, pentru acțiunile noastre, cât și pentru lipsa de acțiune în momentele importante ale vieții.

Știind acest lucru și devenind conștienți de responsabilitatea pe care o avem în relație cu acțiunile noastre apare o întrebare firească: „Cum să fac cele mai potrivite alegeri în acord cu care să-mi păstrez nealterată starea de bine și de echilibru interior? “
Aceasta este o întrebare esențială și își găsește răspunsul in realitatea subiectivă a fiecăruia dintre noi. Însă această realitate este animată de o serie de principii și credințe obiective astfel încât ne putem folosi simțurile interioare, experiența de viață și intuiția pentru a lua cele mai potrivite decizii.

Intuiția 

Intuiția este, cel mai probabil, instrumentul ideal de folosit în astfel de situații. Intuiția sau vocea interioară de cele mai multe ori ne informează în mod obiectiv dacă am luat sau nu deciziile potrivite. Intuiția este calea ideală ce ne poartă în mod inevitabil către un final potrivit nevoilor noastre, cu condiția esențială de a urma această voce interioară.

Responsabilitatea

Responsabilitatea este de asemeni un principiu esențial atunci când vorbim despre a lua o anumită decizie. Acest lucru este valabil deoarece toate deciziile noastre, în mod direct sau indirect îi afectează pe cei din jurul nostru. Așa că este absolut necesar să avem o evaluare corectă asupra propriilor decizii și să fim pe deplin conștienți de faptul că o simplă decizie poate influența, în mod profund și dramatic, realitatea celor din jurul nostru.

Hotărârea

De foarte multe ori, atunci când suntem în situația de a lua o decizie, este esențial să ne folosim puterea personală și hotărârea de a duce la bun sfarșit ceea ce am decis. Determinarea este un element esențial în formula decizională. De puterea cu care luăm deciziile personale depinde însă și ducerea la bun sfârșit a acestor hotărâri și este important să devenim conștienți de faptul că o decizie are nevoie de putere și de energie pentru a fi materializată.

Curajul

Curajul face parte, de asemeni din procesul complex al luării deciziilor, el fiind acela care mobilizează acțiunile clare și concrete. Unele decizii sunt extrem de greu de asumat și în aceste momente avem nevoie de o resursă foarte puternică și extrem de valoroasă. Această resursă este curajul și puterea de a decide ceea ce este potrivit pentru noi înșine. Curajul ne mobilizează energia internă și ne ajută să acționăm în acord cu ceea ce am decis, el fiind acela care transformă gândurile și ideile în acțiuni clare și concrete.

Amânarea

Amânarea este una dintre acele situații în care frica se manifestă la un nivel suficient de profund astfel încât capacitatea noastră de a acționa este aproape blocată. Amânăm din dorința ascunsă de a nu ne confrunta cu acei stimuli ce ne pot activa temerile și în această manieră ne auto sabotăm, amânăm și ne rătăcim în cercul vicios creat de către lipsa de încredere în sine, frică, lipsa de curaj și lipsa asumării propriilor decizii.

Frica 

Frica este, cel mai probabil, sabotorul esențial atunci când suntem în situația de a lua decizii importante. Frica ne paralizează puterea de acțiune și ne împinge, pas cu pas, către o zona de confort și ne împiedică sa luăm acele decizii care sunt in acord perfect cu nevoile personale. Însă, dincolo de toate acestea, frica ne aduce un mesaj important din lumea interioară, ea ne anunță că suntem în pragul unor schimbări decisive sau, în situații obiective, ne informează că deciziile noastre ne pun în pericol integritatea fizică sau psihologică. Este esențial deci, să ne raportăm la frică în mod potrivit și corect astfel încât să putem înțelege mesajul ei și să acționăm în acord cu acesta.

Știind toate acestea devenim conștienți de faptul că atunci când suntem în situația de a lua diverse decizii, cu grade diferite de importanță, este necesar să o facem în acord cu intuiția sau vocea interioară, fiind responsabili de toate consecințele ce pot apărea de pe urma acestor decizii, să activăm în noi determinarea și curajul de a lua deciziile respective și să trecem cu ușurință prin iluzia creată de către frică.

Pin It on Pinterest

Share This