Probabil cel mai important detaliu, atunci când intereacționezi cu persoane dificile, este acela că, aceștia din urmă, nu se bazează pe logică și rațiune ci pe emoție. Emoțiile sunt cele care le animă acțiunile și nu logica. Datorită acestui fapt, orice încercare de comunicare bazată pe logică și argument, nu are, de cele mai multe ori, nici o șansă de succes. Presiunea emoțională este atât de mare, uneori, încât persoana nu este capabilă, pe termen scurt, să proceseze corect informațiile și stimulii externi iar reacțiile sunt de natură instinctuală, netrecute prin filtrul rațiunii.

Întrebarea este: Cum comunicăm cu persoanele dificile?

Iată câteva căi simple, dar nu lipsite de provocări, prin care poți să temperezi o discuție cu o astfel de persoană.

  • Folosește umorul. Umorul este, de cele mai multe ori, o cale eficientă de a diminua tensiunile. Umorul, de bună calitate, poate fi o punte între irațional și logică. Folosit cu inteligență, umorul poate echilibra foarte multe dispute.
  • De cele mai multe ori, in timpul unei discuții aprinse, suntem absorbiți în lumea emoțiilor și a iraționalului. În aceste situații, detașarea (atât cât este posibilă și accesibilă) poate fi o strategie eficientă atunci când interacționăm cu persoane dificile.
  • Fii conștient de nevoile celuilalt. Persoanele dificile manifestă o mare nevoie de ordin emoțional. Nevoia de atenție, de confirmare și validare. Dacă acestea sunt satisfăcute, există mari șanse ca interacțiunea și comunicarea să treacă la un nivel mult mai funcțional.

Însă, înainte de toate, este de reținut că aceste interacțiuni sunt, de cele mai multe ori, foarte provocatoare și pot consuma o mare parte din energia personală.

În final, cea mai bună strategie etse cea care funcționează pentru tine.