Există situații, în viață, când întrebările existențiale își fac loc în mintea noastră, sub presiunea unor evenimente dramatice. Pierderea unei persoane dragi, despărțiri, traume, boli etc. În aceste momente avem oportunitatea de a ne confrunta cu părți profunde ale ființei noaste, plonjând în abisul emoțiilor primordiale, acolo unde intensitatea emoțională este dusă la extrem și unde nu ne putem ascunde de noii înșine. În aceste situații începem, de cele mai multe ori, să ne punem întrebări existențiale, întrebări ce ne pot cutremura serios credințele personale.
Într-o astfel de situație te întrebi :
Ce sens au toate acestea? „, „Care este sensul Vieții?„, „De ce trăim?” Și oricât ai cauta un răspuns pare că nici unul nu este satisfăcător.

Într-o zi însorită de primăvară ma aflam în piața centrală a unui mare oraș, înconjurat de locuințe vechi, oameni relaxați și zeci de porumbei. Piața era plină de persoane, în mare parte copii, care hrăneau, cu bucurie și veselie, porumbeii. Lângă mine se afla o fetiță ce privea porumbeii cu o ușoară frustrare pentru că nu avea hrană pentru ai îi hrăni. Însă situația s-a schimbat cu repeziciune atunci când ea, cu inocența specifica copiilor, a cerut câteva boabe de grâu unuia dintre copii. Hrănind porumbeii a exclamat satisfăcută: „Acum ei sunt fericiți!„. Ochii ei erau plini de bucurie iar chipul radia de fericire.
Acum ei sunt fericiți!„.

Uneori răspunsurile la întrebările esențiale ale acestei vieţi se găsesc în simplitatea pură a unor gesturi mărunte. Porumbeii sun fericiţi pentru că aduc, la rândul lor, fericire. Copiii sunt fericiţi pentru că pot hrăni porumbeii şi întreaga lume devine mai bună. Şi în mijlocul acestui spectacol fascinant, copii, adulţi, porumbei, lumea întreagă devine doar o poveste, o poveste în care este necesar doar să faci o alegere.

Acum ei sunt fericiți!