Vinovăția este o emoție distructivă, deoarece ne epuizează energia personală. Am fost ajutați să credem în diverse circumstanțe că suntem vinovați. Am fost ajutați să renunțăm la puterea noastră personală, la energia noastră personală, crezând că suntem vinovați. Dar astăzi vom schimba conceptul de vinovăție cu un concept de împuternicire. Un concept care schimbă atmosfera noastră mentală și nu ne mai epuizează energia, ci ne împuternicește.

Gândiți-vă la o situație din viața voastră în care vă simțiți vinovați. Orice situație, poate fi mai mică sau mai mare, cu o intensitate medie, alegeți voi. Gândiți-vă la această situație și probabil deja simțiți în interior această frecvență a vinovăției, o frecvență a regretului. Și probabil deja vă imprimați cu această idee că sunteți vinovați. Dar iată o alternativă constructivă. Schimbați conceptul de vinovăție cu conceptul de responsabilitate. Așadar, lăsați termenul de vinovăție să fie luat și să se nască conceptul de responsabilitate.

 

Nu suntem vinovați pentru că anumite lucruri s-au manifestat sau le-am manifestat în viața noastră, ci suntem responsabili. Responsabilitatea, spre deosebire de vinovăție, este un sentiment de împuternicire pentru că aduce puterea personală acasă și responsabilitatea spune că sunt responsabil pentru că am făcut sau nu am făcut anumite lucruri. Și asta înseamnă că pot recupera anumite acțiuni. Dacă mă simt vinovat, nu am puterea de a schimba sau transforma o situație sau circumstanță. Pe de altă parte, dacă sunt responsabil pentru anumite situații sau circumstanțe, asta înseamnă că am puterea de a interveni și de a face unele schimbări în acele situații sau circumstanțe.

 

Știu că acest lucru poate părea foarte simplu, dar vă garantez că este un concept extrem de puternic, un concept care, odată înțeles și internalizat, vă schimbă întreaga atmosferă mentală. Amintiți-vă, nu suntem oameni vinovați, ci suntem oameni responsabili. Vinovăția face parte și dintr-o lipsă de maturitate mentală, deoarece, în general, vinovăția este asociată cu copilăria. Copiii, în majoritatea cazurilor, se simt vinovați pentru că nu au fost ajutați să înțeleagă că sunt responsabili pentru anumite situații sau circumstanțe. Sau, și mai rău, în anumite situații, oamenii confundă acești doi termeni, crezând că responsabilitatea și vinovăția sunt același lucru. Nu sunt legate, cele două concepte, unul de celălalt. Vinovăția îți epuizează energia și te face să te simți neputincios, dar responsabilitatea aduce energia acasă și îți spune că ai puterea de a schimba.

 

Ia-ți ceva timp, pentru că această idee este simplă, dar este foarte profundă, contemplă această idee, întoarce-te la situațiile în care probabil te-ai confruntat cu această idee de vinovăție, sau poate într-o situație în care te-ai simțit vinovat, și privește această situație, nu prin prisma vinovăției, ci prin prisma lucidă a responsabilității. Uneori suntem responsabili pentru anumite lucruri, în alte circumstanțe nu suntem responsabili. Nu este responsabilitatea noastră. Uneori suntem într-o situație sau circumstanțe în care credem că suntem vinovați și ne punem pe umeri această greutate extraordinară, această frecvență distructivă a vinovăției, sau acuzăm pe alții că sunt vinovați pentru diverse tipuri de nefericire care se manifestă în viețile noastre.

 

Când o persoană își dă seama că este responsabilă pentru viața sa personală, pentru sănătatea sa fizică, mentală și emoțională, când își dă seama că este responsabilă pentru viața sa financiară, pentru viața sa de relație, atunci puterea sa personală începe să crească, se dezvoltă și cu această putere ajunge la obiectivul său. Când se simte vinovat pentru că nu are corpul pe care și-l dorea, pentru că nu are viața financiară pe care o dorește, există diverse lipsuri în viața fiecăruia, când se simte vinovat pentru aceste circumstanțe externe, puterea de a acționa este foarte, foarte slabă. Când se simte responsabil, pe de altă parte, puterea internă, puterea personală începe să crească în mod natural și cu această putere începe să dezvolte strategii prin care, fie că este vorba despre viața personală, viața de relație, viața socială, prin care toate aceste segmente de viață încep să se dezvolteși resursele să se înmulțească.

 

Amintiți-vă, nu suntem oameni vinovați, ci suntem oameni responsabili. Vinovăția este, de asemenea, parte a unei lipse de maturitate mentală, pentru că, în general, vinovăția este asociată cu copilăria. Copiii, în majoritate, se simt vinovați pentru că nu au fost ajutați să înțeleagă că sunt responsabili pentru anumite situații sau circumstanțe. Sau, și mai rău, în anumite situații, oamenii confundă acești doi termeni, crezând că responsabilitatea și vinovăția sunt același lucru. Ei nu sunt. Vinovăția îți epuizează energia și te face să te simți neputincios, dar responsabilitatea aduce energia acasă și îți spune că ai puterea de a schimba.

 

Ia-ți ceva timp, pentru că această idee este simplă, dar este foarte profundă, contemplă această idee, întoarce-te la situațiile în care probabil te-ai confruntat cu această idee de vinovăție, sau poate într-o situație în care te-ai simțit vinovat, și privește această situație, nu prin prisma vinovăției, ci prin prisma lucidă a responsabilității. Uneori suntem responsabili pentru anumite lucruri, în alte circumstanțe nu suntem responsabili. Nu este responsabilitatea noastră. Uneori suntem într-o situație sau circumstanțe în care credem că suntem vinovați și ne punem pe umeri această greutate extraordinară, această frecvență distructivă a vinovăției, sau acuzăm pe alții că sunt vinovați pentru diverse tipuri de nefericire care se manifestă în viețile noastre.

 

Când o persoană își dă seama că este responsabilă pentru viața sa personală, pentru sănătatea sa fizică, mentală și emoțională, când își dă seama că este responsabilă pentru viața sa financiară, pentru viața sa de relație, atunci puterea sa personală începe să crească, se dezvoltă și cu această putere ajunge la obiectivul său. Când se simte vinovat pentru că nu are corpul pe care și-l dorea, pentru că nu are viața financiară pe care o dorește, există diverse lipsuri în viața fiecăruia, când se simte vinovat pentru aceste circumstanțe externe, puterea de a acționa este foarte, foarte slabă. Când se simte responsabil, pe de altă parte, puterea internă, puterea personală începe să crească în mod natural și cu această putere începe să dezvolte strategii prin care, fie că este vorba despre viața personală, viața de relație, viața socială, toate aceste segmente de viață încep să se dezvolte și resursele să se înmulțească.

 

Deci, dragul meu cititor, dacă te-ai simțit vreodată copleșit de vinovăție, îți propun să încerci această nouă perspectivă. Înlocuiește vinovăția cu responsabilitatea și vei descoperi o sursă incredibilă de putere. Îți vei da seama că nu ești la mila circumstanțelor, ci că ai puterea de a le schimba. Îți vei da seama că nu ești o victimă, ci un creator. Și, cel mai important, îți vei da seama că nu ești vinovat, ci responsabil.

 

În acest proces, este posibil să descoperi că vinovăția nu este decât o iluzie, o piedică pe drumul tău spre împuternicire. Iar responsabilitatea, pe de altă parte, este cheia care îți deschide ușa către o viață mai bună, mai fericită și mai împlinită.

 

În final, îți doresc să îți transformi vinovăția într-o sursă incredibilă de putere. Sper că acest articol te-a ajutat să vezi lucrurile dintr-o nouă perspectivă și să îți dai seama că ai puterea de a schimba orice situație care nu îți place în viața ta. Nu uita, ești responsabil, nu vinovat. Iar aceasta este cea mai mare putere pe care o poți avea.

 

Cu drag,

Cornel Gabriel Pasăre

Cornel Gabriel Pasare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *